Osaavan säästäjän ei tarvitse olla kirjanpitäjä ammatiltaan, eikä liioin kovatuloinen, jotta henkilökohtaista kassaansa pystyisi kartuttamaan mittavinkin tuloksin. Jokainen aiheesta kiinnostunut voi netistä opiskella säästämisen pitkän tai lyhyen oppimäärän ja nousta säästäjien eliittiin. Jos säästäminen on itselle hieman vieras asia, alkuun ainoa juttu, mitä tuleva säästäjä mahdollisesti joutuu investoimaan, on aika perehtymiseen ja suunnitelmien tekoon.

Tavoite, tarkoitus ja säästökohteet ovat ensimmäinen hahmotelma säästäjän unelmakartassa. Asiaan kuin asiaan on olemassa kirjallisuutta, myös säästämiseen. Kuitenkin vertaistuki ja ihmisten aidot kokemukset ovat parhaita käytännön tiedon hankinnassa, jotta voit itse ehkä välttää sudenkuopat ja edetä kirkkaammin kohti määränpäätä. Blogeista ja sometileiltä löytyy valtava määrä asiaan vihkiytyneitä sekä oman elämänsä asiantuntijoita.

Blogeista arjen aakkosia - ja vähän muutakin

Vaikka et tarvitsisikaan ammattipapereita säästääksesi, voit silti imeä tietoa sellaiselta, jolta paperit löytyvät. Yksi tällainen on Kukkaron Rouva -blogia pitävä matemaatikko. Ammatistaan huolimatta blogilla käsitellään ihailtavan monipuolisesti säästämistä eri näkökulmista ja mikä parasta, aiheita ei käsitellä matemaattisen puuduttavasti, vaikka blogi asiallinen onkin.

Hieman elämänmakuisempia vinkkejä jakava Arkijärki-blogi tähtää säästämiseen valintojen kautta. Blogin lähtökohtana on tähdätä sekä säästämiseen että ekologisuuteen. Keskiössä on turhan raivaaminen ja eläminen kohtuudella. Astetta tarkempiin arjen vinkkeihin sukeltaa blogi nimeltä Tavoitteena Säästää. Karsimiseen pyrkivien elämänvalintavinkkien lisäksi blogista saa konkreettisia esimerkkejä bloggaajan henkilökohtaisista laskelmista sekä viikoittaisen ruokalistan, jota lukija voi hyödyntää.

Valmentavaa otetta säästämiseen tuo Rahabalanssi-blogi, jossa talouden työkaluja tarkastellaan hyvinkin tarkasti ja saat täsmäohjeita tiettyihin elämäntilanteisiin liittyen. Tämä on blogi, josta löydät etsimääsi faktatietoa säästämiseen ja laskelmien tekoon. Sivusto tarjoaa myös henkilökohtaista valmennusta säästämisen tueksi.

Sijoittajan blogisalkku

Säästäminen on yhä useammin sijoitusten tekemistä ja etenkin (nuorten) naisten sijoittaminen on ollut tapetilla hyvän tovin. Mimmit Sijoittaa -blogi on varmasti yksi aikamme tunnetuimmista ilmiöistä, sillä Mimmit ovat jakaneet avujaan auliisti niin somessa kuin eri median kanavissa. He järkkäilevät tapahtumia, höpöttelevät podcastissaan ja keräilevät samanhenkistä porukkaa omaan blogiyhteisönsä ympärille. Voisi heittämättä sanoa, että Mimmien strateginen eteneminen on ollut Suomessa uraauurtava.

Miesrintamalla yksi kiinnostava sijoittamista käsittelevä blogi on ehdottomasti Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen. Nimensä mukaisesti ote on hyvinvointiin tähtäävä, elämän nautintoja korostava. Blogissa on onnistuttu nivomaan yhteen hyväksyvä, mieltä voiteleva elämänasenne sijoittamisen ja säästämisenrinnalla. Bloggaajan tavoitteenakin on olla jonain päivänä taloudellisesti riippumaton. Toinen samansuuntaista ajattelua jakava Omavaraisuushaaste-blogi tuo nähtäville, kuinka nuoren miehen henkilökohtainen talous on kohentunut blogivuosien aikana.

Hyvin moni sijoitus- ja säästöblogi kertoo aivan normituloisen, jopa pienituloisen ihmisen säästötavoitteista ja menetelmistä. Vaikka blogeista saa paljon neuvoja, loppujen lopuksi säästäminen on aina ihmisen itsensä käsissä. Kuten todettu, yksin ei tarvitse asioiden äärellä hikoilla, vaan blogien rinnalla myös toisenlaisia konkreettisia säästöön räätälöityjä palveluita löytyy netistä, kun vain tietää mitä etsii.

Alesivustot - säästötyökalujen ykkönen

Konkreettisin vaihtoehto säästöjen tekemiseen löytyy alekoodisivuilta. Alekoodeilla voit säästää ehtaa
rahaa, vaikka menoja kertyisi. Totuushan on se, että karsipa arjestaan enemmän tai vähemmän, menoja
kertyy aina kuitenkin jonkin verran. Alekoodisivustot tarjoavat vaihtoehtoja arjen säästämisen tueksi, erityisempiä tilanteita unohtamatta. Alesivujen lisäksi voit ladata sovelluksen tai tilata budjetointivihkon, jolla kirjata menot ja pitää kirjaa rahaliikenteestäsi.

Alekoodisivustojen selkeys ja helppokäyttöisyys palvelevat kiireisempääkin shoppailijaa. Alekoodeja on saatavilla vuoden jokaiselle päivälle, joten ne eivät ole sesonkeihin sidottuja. Eli et joudu odottamaan sopivien syyssaappaiden ostoa talven pakkasiin, jotta saisit ne sopuhintaan. Alesivustojen avulla voit huoletta tehdä hankintoja tarpeen yllättäessä.

Koodeja on ihan jokaiseen tarpeeseen, eivätkä kaikki ole suinkaan materiaan sidottuja. Alekoodisivustot kehittyvät jatkuvasti ja luonnollisesti seuraavat kuluttajien tuulia siinä, mihin ihmiset rahaansa haluavat käyttää. Koodeja löytyy niin musiikin kuuntelijan iloksi kuin reissaajillekin. Kehittyneimmiltä alekoodisivuilla voit hakusanaa käyttämällä helposti tarkistaa, onko etsimällesi ostokohteelle olemassa tarjouksia.

Ei siis tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos ei pysty kertalaakista jättämään kaikkea itselle tärkeää pois budjetista, ei se lienee tarkoituskaan. Säästämisen pitäisi olla pidemmän aikavälin juttu, ja muutokset vievät aina aikaa. Toisaalta elämästä pitää pystyä myös nauttimaan. Priorisoimalla tarpeensa sekä toiveensa ja ottamalla niistä kaikki edut talteen, pääset jo pitkälle. Tähän juuri alekoodisivujen kattavalla valikoimalla on loistava mahdollisuus saada avuja.